Domek z piernika

Domek z piernika

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

220 g masła
550 g mąki tortowej
6 łyżek miodu
150 g cukru Królewskiego brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia

LUKIER KRÓLEWSKI:

30 g surowego białka
180 – 200 g cukru pudru Królewskiego
kilka kropel soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuścić – wystudzić. Mąkę z proszkiem przesiać do misy miksera. Wlać miód z masłem i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie to dodać łyżkę zimnej wody a następnie rozwałkować i wyciąć części domku zgodnie z szablonem.

A) dach
B) ściana boczna
C) ściana szczytowa
D) podstawa

2.

Części domku piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

3.

Cukier przesiać i utrzeć z białkiem i sokiem na gładko. Powinien być bardzo gęsty. W razie potrzeby można dodać soku lub dosypać cukru. Na poszczególnych elementach domku zrobić wzorki z lukru. Kiedy dekoracje wyschną skleić lukrem ścianki i odstawić do wyschnięcia na kilka godzin.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się