Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda, pokrój na ósemki.
Spróbuj słodkiego przepisu na deserki z karmelizowanymi gruszkami i daj się otulić magii jesieni. Połącz smak wyrazistych przypraw i zaczaruj niespodziewanych gości.
Deserki:
Do dekoracji:
Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda, pokrój na ósemki.
Na patelni rozpuść miód i cukier. Dodaj ósemki gruszek i oprósz kardamonem. Smaż na średnim ogniu, tak aby z cukru i miodu powstał karmel. Przewróć gruszki na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą miały złoty kolor, a karmel ładnie je oblepi. Odstaw i ostudź.
Do misy wlej śmietankę i ubij na średnich obrotach na pół-sztywno. Dodaj puder, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Miksuj na małych obrotach na ładny gęsty krem.
Ciasteczka zanurzaj w kawie i układaj deserki warstwami: – na dno ciasteczka, następnie warstwa kremu, gruszka , ciasteczka , krem, gruszka. Udekoruj migdałami i listkami mięty.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się