Crostini ze słodkich ziemniaków z serem, gruszką i tymiankiem 

Crostini ze słodkich ziemniaków z serem, gruszką i tymiankiem 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 1 duży batat 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 gruszki 
  • 2 łyżki miodu 
  • Cukier trzcinowy Królewski 
  • ser miękki z niebieską pleśnią 
  • garstka orzechów włoskich 
  • gałązki / listki świeżego tymianku 
  • sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.

Batat pokroić na plasterki nie cieńsze niż 5 mm. Tak pokrojone plastry wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, warzywo skropić oliwą z oliwek, posypać pieprzem i szczyptą soli (ser użyty w przepisie jest słony, więc z solenia można tutaj zrezygnować). Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min, aż warzywa się zarumienią.

2.

Gruszki pokroić w plasterki ok. 3 mm. Na patelni rozgrzać dwie łyżki miodu z cukrem trzcinowym Królewski. Gdy produkty się rozpuszczą, na patelni umieścić owoce i podgrzewać ok. 5 min z każdej ze stron – aż staną się miękkie i lekko brązowe.

3.

Na upieczonych batatach ułożyć kawałki sera pleśniowego, karmelizowane kawałki gruszki, orzechy włoskie oraz gałązki świeżego tymianku. Całość posypać szczyptą cukru.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!