Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

90 g masła

130 g trzcinowego Cukru Królewskiego

125 ml wody

130 g jogurtu greckiego

110 g czekolady deserowej

1 jajko

120 g mąki pszennej

15 g kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

𝗞𝗿𝗲𝗺 𝘇 𝗺𝗮𝘀ł𝗲𝗺 𝗼𝗿𝘇𝗲𝗰𝗵𝗼𝘄𝘆𝗺

250 g białej czekolady

130 g masła orzechowego smooth

250 g śmietanki 30% (podzielonej na 200 g i 50 g)

1/3 łyżeczki soli

𝗣𝗼𝗹𝗲𝘄𝗮 𝗰𝘇𝗲𝗸𝗼𝗹𝗮𝗱𝗼𝘄𝗮

80 g mlecznej czekolady

40 g deserowej czekolady

90 g śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło podgrzej z wodą i cukrem, do rozpuszczenia. Dodaj czekoladę i zblenduj. Dodaj jogurt i zblenduj. Wystudź do temperatury ok. 35°C. Dodaj jajko i zblenduj. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą, proszkiem i solą. Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Wlej ciasto do rantu lub tortownicy o średnicy 20 cm i piecz w 150°C przez 40-50 minut. Powierzchnia ciasta powinna być matowa, ale na patyczku wbitym w środek powinny być ślady ciasta. Ciasto wystudź w temperaturze pokojowej, potem odetnij górkę z ciasta

2.

Krem z masłem orzechowym:
200 g śmietanki podgrzej prawie do wrzenia. Czekoladę, masło orzechowe i sól zalej gorącą śmietanką. Dokładnie zblenduj. Wystudź do temperatury ok. 30°C. 50 g śmietanki ubij na 3/4. Wymieszaj z kremem. Krem wylej na ciasto. Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

3.

Ganache:
Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Czekoladę zalej gorącą śmietanką i dokładnie zblenduj. Polewę wylej na krem orzechowy. Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się