Mleko oraz wodę podgrzać i przelać do miski, dodać puree z dyni, drożdże oraz cukier. Całość wymieszać.
Czym byłaby jesień bez dyni? Zaskocz gości i domowników przepysznymi bułeczkami dyniowymi. Dodaj ulubione powidła lub inne dodatki i ciesz się wspaniałym smakiem!
Dodatkowo:
Mleko oraz wodę podgrzać i przelać do miski, dodać puree z dyni, drożdże oraz cukier. Całość wymieszać.
Dodać mąkę, białko, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 10 minut robotem lub rękami.
Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na 9 równych części. Uformować kulki.
Każdą kulkę ciasta delikatnie obwiązać sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na osiem równych części. Można robić to przy pomocy jednego kawałka lub przy użyciu 3 kawałków sznurka. Sznurek związujemy dość luźno, żeby ciasto swobodnie rosło.
Tak przygotowane kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 20–30 minut. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec około 20 minut.
Sznurek rozciąć i wyjąć dopiero kiedy bułki przestygną. Na środek każdej bułeczki wbić kawałek cynamonu.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się