Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać cukier Królewski i po chwili dodać żółtka. Dalej, ubijając, wlać olej.
Biszkopt na trzy blaty.
Składniki:
Składniki na krem:
Do ozdoby:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać cukier Królewski i po chwili dodać żółtka. Dalej, ubijając, wlać olej.
Do ciasta dodawać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Tak przygotowane wylać do tortownicy o średnicy 24 cm.
Biszkopt piec 35 minut w temperaturze 180-175 stopni celsjusza (z funkcją termoobiegu). Biszkopt po ostudzeniu przeciąć na 3 równe blaty.
Masa:
W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier Królewski. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać do czasu aż budyń osiągnie gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1-2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia regularnie mieszać, by nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż stanie się puszyste, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ubijać dalej na puszystą i jasną masę.
Tak przygotowany krem rozsmarować między warstwami, w tym na wierzchu ciasta. Udekorować sezonowymi owocami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się