Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami   

Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami   

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt na trzy blaty.

Składniki: 

  • 7 jaj, 
  • 3/4 szklanki drobnego Cukru Królewskiego, 
  • 1/2 szklanka oleju,  
  • 1 szklanka mąki tortowej, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki kakao. 

 

Składniki na krem: 

  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru, 
  • 1/4 szklanki cukru drobnego Królewski, 
  • 750 ml tłustego mleka, 
  • 200 g miękkiego masła. 

Do ozdoby: 

  • dwie garście ulubionych owoców sezonowych. 

PRZYGOTOWANIE

1.

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać cukier Królewski i po chwili dodać żółtka. Dalej, ubijając, wlać olej.

2.

Do ciasta dodawać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Tak przygotowane wylać do tortownicy o średnicy 24 cm.

3.

Biszkopt piec 35 minut w temperaturze 180-175 stopni celsjusza (z funkcją termoobiegu).  Biszkopt po ostudzeniu przeciąć na 3 równe blaty.

4.

Masa:
W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier Królewski. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać do czasu aż budyń osiągnie gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1-2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia regularnie mieszać, by nie zrobił się kożuch.

5.

Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż stanie się puszyste, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ubijać dalej na puszystą i jasną masę.

6.

Tak przygotowany krem rozsmarować między warstwami, w tym na wierzchu ciasta. Udekorować sezonowymi owocami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!