Suche składniki wymieszać. Dodać mokre i wyrobić gładkie ciasto, a następnie przykryć np. ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na około 100 g części i każdą z nich jeszcze na dwie, następnie uformować dwa cienkie wałeczki, zapleść je i skleić na kształt bajgla. Można ciasto podsypać jeszcze mąką, jeśli będzie taka potrzeba. Po ponownym wyrośnięciu każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Składniki na sos wymieszać. Gruszki pokroić w plastry i smażyć na maśle z dwóch stron przez kilka minut – wystudzić.
Bajgle rozkroić, na każdy wyłożyć sos, roszponkę, plastry gruszki, pokrojoną gorgonzolę i czerwoną cebulkę. Na wierzch wyłożyć jeszcze sos.





