Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Migdały posiekać.
Święta Wielkanocne prawie w żadnym domu nie mogą się obyć bez majestatycznej baby, która zdobi świąteczny stół. Nasza propozycja to wilgotne marchewkowe ciasto, które jest idealnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru marchewek. Dodatek migdałów wzbogaca jej smak i podkreśla świąteczny charakter, a lukier na wierzchu dopełnia całości.
Ciasto:
Dekoracja:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Migdały posiekać.
Jajka i cukier wymieszać energicznie trzepaczką. Wlać olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia. Mokre składniki połączyć z suchymi (ciasto wyjdzie gęste). Dodać marchewkę i migdały, wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki, piec w temperaturze 170°C przez około 65 minut. Ostudzić.
Cukier puder wymieszać z białkiem, polać lukrem wierzch ostudzonej babki. Udekorować “nitkami” z marchewki.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się