Drożdże pokruszyć do miski. Dodać 3 łyżki cukru, 100 ml mleka i 4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego podrośnięcia (na ok. 15 minut).
Tradycja nie musi być nudna! Może być jednocześnie słodka i kwaśna, klasycznie drożdżowa, ale z gruszką. Skusisz się na taki świąteczny wypiek?
Składniki:
– 30 g drożdży
– 90 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 220 ml letniego mleka
– 400 g mąki
– 60 g roztopionego masła
– szczypta soli
– sok z 1 limonki
– skórka z 2 limonek
Dodatkowo:
– 2 gruszki
Lukier:
– sok z 1,5 limonki
– ok. 1 szklanka cukru pudru Cukier Królewski
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać 3 łyżki cukru, 100 ml mleka i 4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego podrośnięcia (na ok. 15 minut).
Dodać pozostałe składniki (jajka, żółtka, mąkę, mleko, masło, szczyptę soli, sok oraz skórkę z limonki). Ciasto zagniatać kilka minut (ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego) do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie się kleić, jednak nie dodajemy do niego większej ilości mąki.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godz.). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie wydrążyć i obrać gruszki. Pokroić na mniejsze części.
Formę na babkę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte należy je odgazować i krótko zagnieść. Połowę ciasta przełożyć do formy, dodać gruszki i przykryć pozostałą częścią ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godz.).
Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Cukier puder wymieszać z sokiem z limonki, by powstał gęsty lukier. W razie potrzeby można dodać więcej cukru (aby zagęścić lukier) lub więcej soku z limonki (gdyby lukier był zbyt gęsty). Wystudzoną babkę udekorować lukrem i skórką z limonki.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się