Bajgle

Bajgle

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

Cukier z buraków cukrowych

Kup online

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

⁃ 500 g mąki tortowej
⁃ 8 g suszonych drożdży
⁃ 2 płaskie łyżeczki soli
⁃ Płaska łyżka Cukru Królewskiego
⁃ jajko
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ 350 ml letniej wody

Sos miodowo musztardowy:

⁃ 3 łyżki musztardy lekko ostrej
⁃ Łyżka musztardy francuskiej
⁃ łyżka miodu lub syropu z agawy
⁃ 2 łyżki oliwy
⁃ Łyżeczka soku z cytryny

Pozostałe składniki:

⁃ 2-3 gruszki
⁃ 300 g gorgonzoli
⁃ 2 cebule czerwone
⁃ roszponka

PRZYGOTOWANIE

1.

Suche składniki wymieszać. Dodać mokre i wyrobić gładkie ciasto, a następnie przykryć np. ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na około 100 g części i każdą z nich jeszcze na dwie, następnie uformować dwa cienkie wałeczki, zapleść je i skleić na kształt bajgla. Można ciasto podsypać jeszcze mąką, jeśli będzie taka potrzeba. Po ponownym wyrośnięciu każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Składniki na sos wymieszać. Gruszki pokroić w plastry i smażyć na maśle z dwóch stron przez kilka minut – wystudzić.

Bajgle rozkroić, na każdy wyłożyć sos, roszponkę, plastry gruszki, pokrojoną gorgonzolę i czerwoną cebulkę. Na wierzch wyłożyć jeszcze sos.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się