Deserki z musem sernikowym z owocami

Deserki z musem sernikowym z owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Warstwa 1 – galaretka jagodowa:


● 1 opakowanie galaretki jagodowej (lub borówkowej)

● 400 ml wrzątku (o 100 ml mniej niż na opakowaniu, by galaretka była bardziej sztywna)

Warstwa 3 – wierzch:


● Frużelina jagodowa lub domowy dżem jagodowy (około 4 łyżki)

Warstwa 2 – mus sernikowy z cytryną:


● 250 g serka kremowego (np. twaróg sernikowy lub mascarpone)

● 200 ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)

● 50 g cukru pudru Królewskiego

● Sok i skórka z 1 cytryny1,5 łyżeczki żelatyny (ok. 5 g)

● 2 łyżki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)

Dekoracja:


● Plasterki cytryny (pokrojone na ćwiartki)

● Kilka jagód lub borówek do każdej porcji

PRZYGOTOWANIE

1.

Warstwa galaretki:

Galaretkę jagodową rozpuścić w 400 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.
Przelać do 4 pucharków (na dno), wstawić do lodówki na minimum 1–1,5 godziny, aż całkowicie stężeje.

2.

Mus sernikowy z cytryną:

Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić do napęcznienia, a następnie dokładnie rozpuścić (można lekko podgrzać). Serek kremowy połączyć z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny – zmiksować do gładkości.Osobno ubić śmietankę na sztywno. Delikatnie połączyć masę serową z bitą śmietaną, a na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę (lekko przestudzoną) i dokładnie wmieszać. Gotowy mus rozłożyć równomiernie na stężałą galaretkę w pucharkach. Deserki schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

3.

Wykończenie:
Na stężony mus nałożyć po 1 łyżce frużeliny lub dżemu jagodowego. Udekorować plasterkami cytryny oraz jagodami lub borówkami.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się