Ptysie limonkowe z bezą

Ptysie limonkowe z bezą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

KREM LIMONKOWY:

250 g zimnego mascarpone

2 mniejsze limonki lub jedna duża

180 ml śmietanki 36%

80 ml zimnego mleka skondensowanego słodzonego

łyżka Cukru Pudru królewskiego

CIASTO PARZONE:

125 ml wody

50 g masła

80 g mąki tortowej

2-3 jajka

KRUSZONKA:

35 g zmiksowanego na puder Cukru Trzcinowego Królewskiego

40 g miękkiego masła

40 g mąki tortowej

BEZA WŁOSKA:

150 g drobnego cukru Królewskiego

40 ml wody

50 g białek

1/2 łyżeczki soku z limonki

PRZYGOTOWANIE

1.

Dzień przed wypełnieniem ptysi przygotuj infuzję z limonki. Śmietankę z zestem/otartą skórką z limonki podgrzewaj na małej mocy palnika pod przykryciem prawie do zagotowania. Zdejmij garnek z palnika na ok. 10 minut zostaw jeszcze śmietankę pod przykryciem. Przelej do miski, przykryj folią w kontakcie i schłodź przez minimum 5 godzin.

2.

Wodę i masło zagotować. Kiedy tłuszcz się rozpuści wsypać mąkę i energicznie połączyć w jednolite ciasto – powinno odchodzić od ścianek garnka. Ciasto wystudzić, co jakiś czas mieszając. Ciasto parzone chwile zmiksować. Dodać połowę rozbełtanych jajek i ponownie zmiksować. Następnie wlewać stopniowo resztę jajek i kontrolować gęstość.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i rozwałkować cienko na ok. 3 mm. Schłodzić i wyciąć krążki nieco większe od wyciśniętego ciasta parzonego. Ciasto przełożyć do rękawa i wycisnąć na macie perforowanej / papierze do pieczenia niewielką ilość (średnica ok. 3 cm).

3.

Na ciasto nałożyć krążek ciasta (powinien wystawać poza ciasto parzone) i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Ptysie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 200 stopni i od razu zmniejszyć do 180. Piec bez termoobiegu przez ok. 30-40 minut. W wystudzonych ptysiach zróbcie niewielkie otwory.
Śmietankę, mascarpone, mleko i cukier zmiksujcie na sztywno. Wlejcie 1-2 łyżki soku z limonki, połączcie. Ptysie wypełnijcie kremem za pomocą rękawa i wstawcie do lodówki.

4.

BEZA WŁOSKA: Wodę zagotuj z cukrem aż osiągnie 118 stopni. Kiedy temperatura będzie wynosić ok. 100 stopni zacznij ubijać białka z sokiem aż do uzyskania delikatnej piany. Kiedy syrop osiągnie 118 stopni, to gorący wlewaj do białek cały czas miksując aż do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Beze wyłóż na ptysie za pomocą rękawa, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się