Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE

jajko L

80 g cukru pudru Królewskiego

300 g mąki tortowej

120 g zimnego masła

NADZIENIE

200 g chałwy waniliowej

40 g zimnego masła

100 g śmietanki 30%

15 g białej czekolady

3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE

1.

Sypkie składniki i masło posiekaj nożem lub wyrób robotem planetarnym na piasek. Dodaj jajko i ponownie zagnieć. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość formy i schłodź przez około 30 minut. Wylep formę, ponakłuwaj widelce i dobrze schłodź, a najlepiej włóż do zamrażarki.

2.

Ciasto przed włożeniem do piekarnika dociąż np. suchym grochem. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.

3.

Wyjmij upieczoną tartę z formy dopiero po wystudzeniu. Posmaruj spód konfiturą porzeczkową.

4.

Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Dodaj czekoladę i pokruszoną chałwę – mieszaj do rozpuszczenia. Na koniec dodaj zimne masło – połącz. Wystudzony krem wylej na kruche ciasto, wstaw do lodówki. Udekoruj według uznania.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się