Lava Cake

Lava Cake

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki, Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • Tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 50 g masła (plus łyżeczka masła do posmarowania foremki 
  • 2 jaja 
  • łyżka mąki (plus trochę mąki do posypania foremki) 
  • 4 łyżki cukru pudru Królewski (plus cukier do posypania deseru przed podaniem) 
  • szczypta soli 

Dodatkowo: 

 

  • gałka ulubionych lodów, np. waniliowych 
  • świeże owoce, np. truskawki i borówki 

PRZYGOTOWANIE

1.

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.

2.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej i wymieszać na gładką masę.

3.

Jajka wymieszać z cukrem pudrem Królewski, solą i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i wymieszać całość ponownie.

4.

Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.

5.

Wlać masę do foremki i piec ok. 9 min.

6.

Wyjąć z piekarnika, po ok. 2 min delikatnie wyłożyć na talerzyk. Posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami i podawać z gałą lodów.

Smacznego!

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się