Mokre składniki połącz z cukrem. Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, zasyp solą i odstaw na kilka minut a następnie odsącz z nadmiaru wody. Suche składniki wymieszaj, dodaj do mokrych i połącz na gładkie ciasto. Dodaj cukinie i wymieszaj.
Ciasto:
125 ml oleju
300 g cukinii ( obranej )
4 łyżki kakao
220 g Cukru Królewskiego trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
320 g maki tortowej
100 g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki soli
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
Mokre składniki połącz z cukrem. Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, zasyp solą i odstaw na kilka minut a następnie odsącz z nadmiaru wody. Suche składniki wymieszaj, dodaj do mokrych i połącz na gładkie ciasto. Dodaj cukinie i wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy o średnicy 22-24 cm i piecz Ok 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Śmietankę podgrzej i dodaj czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia i wylej na wystudzone ciasto.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się