Biszkopt z białą czekolada i karmelem

Biszkopt z białą czekolada i karmelem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Wielkanoc, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy Cukier Królewski drobny biały. Pod koniec miksowania dodajemy żółtka jaj, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką.

2.

Pieczemy na papierze w nagrzanym piekarniku ~20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrajamy na pół.

3.

W garnku rozpuszczamy masło. Wlewamy mleko i wsypujemy Cukier puder Królewski. Całość zagotowujemy i wsypujemy ziarna słonecznika. Gotujemy 10-15 minut na średniej mocy, mieszając, aż słonecznik nabierze koloru i chrupkości, studzimy.

4.

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 10-15 minut w 140℃ (góra/dół), aż będzie miała karmelowy kolor. W garnku podgrzewamy śmietankę (nie doprowadzamy do wrzenia). Wrzucamy kawałki palonej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia.

Całość blendujemy i schładzamy.

5.

Po schłodzeniu śmietankę ubijamy z mascarpone. I składamy nasze ciacho: biszkopt, połowa kremu, biszkopt, połowa kremu, słonecznik.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się