Składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie, odkładamy na 30 min do lodówki owinięte folią.
Fanów słodko-słonych smaków zapraszamy do wypróbowania przepysznej tarty z karmelizowną cebulą i kozim serem. Wystarczy chwilką w kuchni, by zachwycić się tym połączeniem.
Spód:
Nadzienie:
Składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie, odkładamy na 30 min do lodówki owinięte folią.
Następnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy na blacie. Ciasto wykładamy do formy na tartę o średnicy ok. 25 cm, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 40 min, aż się zarumienieni.
W tym czasie cebulę siekamy w pióra, smażymy na maśle, a kiedy delikatnie się zrumieni, dosypujemy cukier i smażymy jeszcze przez moment aż zacznie się karmelizować.
Jaja mieszamy z jogurtem. Do masy dodajemy starty na tarce ser, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, po wierzchu układamy karmelizowaną cebulę, kozi ser, który posypujemy odrobiną cukru trzcinowego, gałązki rozmarynu i wkładamy ponownie do piekarnika nie zmieniając temperatury, na ok. 40 min.
Opcjonalnie upieczoną tartę możemy posypać jeszcze po wierzchu starty, twardym serem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się