Słodkie frytki na Dzień Dziecka

Słodkie frytki na Dzień Dziecka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Desery owocowe, Pikniki i grille

Twoja pociecha ma ochotę na frytki? Zrób je… zupełnie inaczej! Wypróbuj nasz przepis na słodkie, kruche ciasteczka z truskawkowym ketchupem!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciastka (ok. 30 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g masła 82%
  • 50 g cukru pudru cukier Królewski
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Sos truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru drobnego cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na ciastka umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto rozwałkować na długi wąski pasek między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 8 mm. Przed krojeniem schłodzić w lodówce przez 30 min

2.

Ciasto pokroić na cienkie paski (można użyć karbowanego noża do krojenia frytek). Tak przygotowane „frytki” ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem drobnym Królewskim i schłodzić dobrze w lodówce przez 30 min.

3.

Piekarnik nagrzać do 200°C góra-dół. „Frytki” piec ok. 10-14 min. Wystudzić, a następnie zdjąć z blachy.

4.

Truskawki na sos umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Włożyć do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, a następnie zmiksować blenderem na gładkie puree.

5.

Całość gotować dalej aż polewa nabierze konsystencji gęstego sosu. Wystudzić. „Frytki” podawać z truskawkowym ketchupem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się