Zapiekane naleśniki z truskawkami

Zapiekane naleśniki z truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO NALEŚNIKOWE

⁃ 250 ml mleka

⁃ 250 ml wody gazowanej

⁃ łyżka Cukru Królewskiego

⁃ 230 g mąki tortowej

⁃ 3 jajka

⁃ 3 łyżki oleju

⁃ szczypta soli

SOS WANILIOWY

⁃ 250 ml mleka

⁃ 100 ml śmietanki 30%

⁃ łyżka Cukru Królewskiego

⁃ żółtko

⁃ laska waniliowa

⁃ łyżeczka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej

TWAROŻEK

⁃ 250 g mielonego twarogu

⁃ łyżka Cukru Pudru Królewskiego

⁃ skórka otarta z cytryny

⁃ łyżeczka jogurtu naturalnego

DODATKOWO

⁃ około 30 dag świeżych truskawek

⁃ 50 g płatków migdałowych

⁃ listki mięty

PRZYGOTOWANIE

1.

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj i odstaw na około 10 minut a następnie smaż na suchej patelni cienkie naleśniki.

2.

Mleko podgrzewaj z Cukrem Królewskim, ziarenkami waniliowymi i laską na wolnym ogniu pod przykryciem aż do zagotowania. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 15 minut – dzięki temu wanilia odda jeszcze więcej aromatu. Żółtka, skrobię wymieszaj w pozostałym zimnym mleku. Waniliowe mleko ponownie zagotuj i wlej mleko ze skrobią cały czas mieszając aż do zagotowania, gotuj przez ok. 10 sekund.

3.

Składniki na twarożek wymieszaj. Na brzeg naleśnika nałóż twarożek, świeże truskawki pokrojone w kostkę – zawiń naleśniki jak krokiety i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

4.

Naleśniki zalej sosem waniliowym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 25 minut w 180 stopniach. Udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty i płatkami migdałowymi.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się