Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj i odstaw na około 10 minut a następnie smaż na suchej patelni cienkie naleśniki.
CIASTO NALEŚNIKOWE
⁃ 250 ml mleka
⁃ 250 ml wody gazowanej
⁃ łyżka Cukru Królewskiego
⁃ 230 g mąki tortowej
⁃ 3 jajka
⁃ 3 łyżki oleju
⁃ szczypta soli
SOS WANILIOWY
⁃ 250 ml mleka
⁃ 100 ml śmietanki 30%
⁃ łyżka Cukru Królewskiego
⁃ żółtko
⁃ laska waniliowa
⁃ łyżeczka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
TWAROŻEK
⁃ 250 g mielonego twarogu
⁃ łyżka Cukru Pudru Królewskiego
⁃ skórka otarta z cytryny
⁃ łyżeczka jogurtu naturalnego
DODATKOWO
⁃ około 30 dag świeżych truskawek
⁃ 50 g płatków migdałowych
⁃ listki mięty
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj i odstaw na około 10 minut a następnie smaż na suchej patelni cienkie naleśniki.
Mleko podgrzewaj z Cukrem Królewskim, ziarenkami waniliowymi i laską na wolnym ogniu pod przykryciem aż do zagotowania. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 15 minut – dzięki temu wanilia odda jeszcze więcej aromatu. Żółtka, skrobię wymieszaj w pozostałym zimnym mleku. Waniliowe mleko ponownie zagotuj i wlej mleko ze skrobią cały czas mieszając aż do zagotowania, gotuj przez ok. 10 sekund.
Składniki na twarożek wymieszaj. Na brzeg naleśnika nałóż twarożek, świeże truskawki pokrojone w kostkę – zawiń naleśniki jak krokiety i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki zalej sosem waniliowym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 25 minut w 180 stopniach. Udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty i płatkami migdałowymi.