Tort bezowy z kremem miętowym i truskawkami

Tort bezowy z kremem miętowym i truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na tort o średnicy 20 cm: 

  • 245 g białka (z ok. 7 jaj) 
  • 350 g drobnego cukru Cukier Królewski 
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
  • łyżeczka soku z cytryny 

Krem: 

  • 400 g śmietanki 36% 
  • 350 g mascarpone 
  • dużo mięty
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru od Cukier Królewski 
  • 400 g świeżych truskawek 

PRZYGOTOWANIE

1.

Do białek wsyp cały cukier (tak – cały, a nie dodawaj go stopniowo – dzięki temu cukier szybciej się rozpuści). Cukier Królewski ma w swoim asortymencie drobny cukier, który doskonale sprawdza się do bezy. Następnie miksuj do uzyskania gładkości.

2.

Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca, dodaj skrobię i sok z cytryny – krótko zmiksuj. Wyłóż bezę na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, od razu zmniejsz do 120 i po ok. 2 minutach do 70. Susz na termoobiegu przez 120-150 minut.

3.

Dzień przed ubiciem kremu podgrzej śmietankę prawie do zagotowania. Dodaj miętę i przykryj. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Wyjmij miętę przed ubiciem, posiekaj. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem na sztywno. Dodaj miętę – wymieszaj.

4.

150 g truskawek zmiksuj. Resztę pokrój, a część zostaw do dekoracji. Na pierwszy blat bezowy wyłóż połowę kremu, zmiksowane i pokrojone truskawki. Przykryj drugim blatem bezowym, wyłóż resztę kremu. Udekoruj truskawkami i miętą.

Pamiętaj, by przekładać bezę kremem krótko przed podaniem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!