Do białek wsyp cały cukier (tak – cały, a nie dodawaj go stopniowo – dzięki temu cukier szybciej się rozpuści). Cukier Królewski ma w swoim asortymencie drobny cukier, który doskonale sprawdza się do bezy. Następnie miksuj do uzyskania gładkości.
Składniki na tort o średnicy 20 cm:
Krem:
Do białek wsyp cały cukier (tak – cały, a nie dodawaj go stopniowo – dzięki temu cukier szybciej się rozpuści). Cukier Królewski ma w swoim asortymencie drobny cukier, który doskonale sprawdza się do bezy. Następnie miksuj do uzyskania gładkości.
Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca, dodaj skrobię i sok z cytryny – krótko zmiksuj. Wyłóż bezę na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, od razu zmniejsz do 120 i po ok. 2 minutach do 70. Susz na termoobiegu przez 120-150 minut.
Dzień przed ubiciem kremu podgrzej śmietankę prawie do zagotowania. Dodaj miętę i przykryj. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Wyjmij miętę przed ubiciem, posiekaj. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem na sztywno. Dodaj miętę – wymieszaj.
150 g truskawek zmiksuj. Resztę pokrój, a część zostaw do dekoracji. Na pierwszy blat bezowy wyłóż połowę kremu, zmiksowane i pokrojone truskawki. Przykryj drugim blatem bezowym, wyłóż resztę kremu. Udekoruj truskawkami i miętą.
Pamiętaj, by przekładać bezę kremem krótko przed podaniem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się