Torcik z kremem diplomat

Torcik z kremem diplomat

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Waniliowy krem diplomat

300 ml mleka 3,2%

60 g żółtek

45 g cukru pudru Królewskiego

22 g skrobi kukurydzianej

9,5 g żelatyny 180 bloom + 47,5 g zimnej wody

120 g śmietanki 30%

ziarenka z 1 laski wanilii

Biszkopt

4 jajka L

135 g drobnego Cukru Królewskiego

75 g mąki pszennej

Sos truskawkowy

200 g puree truskawkowego (zblendowane truskawki)

10 g (1 łyżeczka) skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

1.

KREM:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i skrobią. Mleko z wanilią podgrzej prawie do wrzenia. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do żółtek, cały czas mieszając. Mieszankę przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Od zagotowania gotuj przez 1–2 minuty.
Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia, przykryj folią w kontakcie i włóż do zamrażarki na kilka minut.

2.

Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Krem (temp. 30–35°C) wyjmij z zamrażarki. Wymieszaj lub zblenduj, aż będzie gładki. Dodaj śmietankę i zmiksuj do połączenia. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
Przed szprycowaniem przemieszaj szpatułką lub krótko zblenduj.

3.

BISZKOPT:
Jajka z cukrem ubij na gęstą, puszystą masę (ok. 10 min). Do jajek przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Piecz w blaszce lub rancie (ok. 22 × 30 cm) w 180°C przez 15–20 min (do suchego patyczka). Z wystudzonego biszkoptu wytnij krążki o śr. 6 cm.

4.

SOS TRUSKAWKOWY:
Podgrzej puree prawie do wrzenia. Dodaj skrobię rozmieszaną z odrobiną wody. Zagotuj i podgrzewaj 1 minutę, cały czas mieszając. Schłodź w lodówce.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się