Tarta ze szparagami i porem

Tarta ze szparagami i porem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 40 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na tarte

  • 1 op. ciasta francuskiego  
  • 2 łyżki mleka lub napoju owsianego do posmarowania ciasta 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • 4-6 łodyg szparagów  
  • 3/4 szklanki groszku mrożonego  
  • 2 ząbki czosnku  
  • Sól, pieprz  
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku 
  • 1 łyżka masła  
  • 1/2 pora  
  • 1 łyżka Cukru Królewskiego 
  • 3-4 łyżki pokruszonej fety 

Zalewa jajeczna  

  • 2 jajka 
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30% 
  • 2 łyżki tartego sera 
  • Sól, pieprz  

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto francuskie wkładamy do naczynia smarujemy mlekiem i nakłuwamy. Pieczemy w 200’C ok 15 min. Na oliwie przesmażamy pokrojone szparagi, groszek, czosnek i szpinak. Doprawiamy. Na drugiej patelni przesmażamy na maśle por i posypujemy cukrem. Po chwili por zmięknie i lekko zbrązowieje

2.

Na podpieczony spód nakładamy zielony farsz, zalewamy masą jajeczną (wszystkie składniki na niego tylko mieszamy), nakładamy por i fetę i zapiekamy na najniższym ruszcie ok 10-15 min w 200’C. Końcówki szparagów, które łamiemy możesz zachować i dodać do zupy, nie wyrzucaj!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!