Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 g mąki tortowej

3 łyżki cukru pudru Królewski

1 łyżeczka cukru wanilinowego

szczypta soli

150g masła (z lodówki)

1 jajo

Nadzienie:

5-6 gruszek

1 łyżka cukru trzcinowego Królewski

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka mąki

Dodatkowo:

cukier puder Królewski do posypania gotowego ciasta

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto:

Wymieszać mąkę, cukier puder Królewski, cukier wanilinowy oraz sól. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozgniatać palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 30-40 minut. Piekarnik nastawiać na 180°C z funkcją góra dół.


2.

Nadzienie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru trzcinowego Królewski, cynamon oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać.

3.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 40cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm, np. Za pomocą talerza. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu, brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni.

Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.



Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się