Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową i bitą śmietana

Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową i bitą śmietana

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Tarta:

– 100 g masła
– 80 g łyżki cukru pudru od @cukierkrolewski
– 180 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 50 g kakao

Frużelina:

– 350 g świeżych wydrylowanych wiśni
– 2 łyżki cukru pudru od @cukierkrolewski
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania
– 1 łyżka soku z cytryny

Bita śmietana:

– 250 g mascarpone
– 250 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– gorzka czekolada do ozdoby

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę, kakao, jajko, masło oraz cukier zagniatamy na ciasto. Ciasto wkładamy między dwa papiery do pieczenia i rozwałkowujemy. Wykładamy do formy na tartę wysmarowaną masłem. Odcinamy brzegi. Na wierzch wykładamy papier, a na to dajemy suchy ryż. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy ryż z papierem i pieczemy jeszcze 10 minut.

2.

Wiśnie, cukier oraz sok z cytryny gotujemy około 5 minut. Do gotujących dodajemy mieszankę mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Studzimy. Wystudzone wykładamy na ostudzoną tartę. Śmietanę ubijamy z mascarpone oraz cukrem pudrem. Wykładamy na wiśnie. Dekorujemy gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się