Syrop dyniowy do kaw i deserów

Syrop dyniowy do kaw i deserów

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Karnawał

W sezonie jesiennym nie może zabraknąć domowego syropu dyniowego! Możesz dodać go do ulubionej kawy, do wypieków, a nawet owsianki!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 150 g cukru trzcinowego Królewski
  • 200 ml wody
  • 80 g puree dyniowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Do rondelka wlać wodę oraz wsypać cukier trzcinowy Cukier Królewski.

2.

Dodać goździki, ekstrakt waniliowy, imbir, anyż, cynamon oraz kardamon. Zetrzeć gałkę muszkatołową i dodać puree dyniowe.

3.

Gotować przez 10 minut i przelać do butelki.

4.

Przykładowy sposób podania: Zaparzyć podwójne espresso i spienić gorące mleko. Do szklanki wlać syrop, spienione mleko oraz kawę. Udekorować cynamonem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się