Spaghetti bolognese  

Spaghetti bolognese  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Makaron spaghetti z klasycznym sosem pomidorowym I mięsem to taki rodzaj obiadu, który chyba w każdym domu znajdzie swoich sympatyków. Nic dziwnego, to ponadczasowe danie, kóremu rudno się oprzeć.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wiperzowego  
  • 350 g passaty pomidorowej  
  • 1 puszka pomidorów  
  • 2 małe marchewki  
  • 1 cebula  
  • 2 łyżki oliwy  
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski  
  • Przyprawy: czosnek suszony w płatkach, sól, pieprz, papryka w proszku słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie  
  • Świeże listki bazylii 
  • Makaron spaghetti do podania  
  • Parmezan do podania  

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać marchewkę i czosnek, podsmażyć jeszcze około 5 minut.

0.
Krok  2
2.

Na patelnię dodać mięso i przyprawy. Wymieszać, podsmażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać passatę i dodać pomidory, a także cukier. Całość dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodać kilka posiekanych listków bazylii, wymieszać.

Krok  2
2.

Makron ugotować al dente, dodać do sosu, wymieszać. Nałożyć na talerz, posypać tartym parmezanem, udekorować listkami bazylii.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się