Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Ciasto Urodziny Jajko Masło Czekolada

Blogerka poleca

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Połączenie masy serowej, maślanych ciasteczek, czekolady, karmelu i popcornu. Brzmi jak marzenie? Marzenie, które przygotujesz na weekendowy deser dla domowników z naszym przepisem. Sprawdź i zakochaj się w serniku z białą czekoladą!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Ciasto Urodziny Jajko Masło Czekolada

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • pół szklanki orzeszków ziemnych solonych

Masa serowa

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • cukier z wanilią
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 2 tabliczki białej czekolady

Polewa

  • pół puszki masy kajmakowej
  • opcjonalnie popcorn, orzeszki ziemne do dekoracji

Przygotowanie

1

krok

Składniki na spód miksujemy na piasek, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica ok 20-22 cm) schładzamy w lodówce.

2

krok

Składniki na masę razem miksujemy do połączenia składników, w tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do powstałej masy dokładnie mieszając.

3

krok

Wykładamy masę na schłodzony spód, wkładamy do rozgrzanego na 180 °C piekarnika (góra/dół) pieczemy ok. 60 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 min.

4

krok

Sernik studzimy, następnie wierzch smarujemy masą kajmakowa i ozdabiamy popcornem.

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • pół szklanki orzeszków ziemnych solonych

Masa serowa

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • cukier z wanilią
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 2 tabliczki białej czekolady

Polewa

  • pół puszki masy kajmakowej
  • opcjonalnie popcorn, orzeszki ziemne do dekoracji

Smacznego !

Opublikowano 26.01.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Orzeźwiający krem limonkowy

Crumble jabłkowo-gruszkowe

Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami

Knedle ze śliwkami