Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

– 220 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do podsypywania blatu i wałka

– 125 g masła

– 20 g świeżych drożdży

– łyżeczka Cukru Królewskiego

– 1 całe jajo – 1 żółtko

– 60 g śmietany 18%

– duża szczypta soli 

Dodatkowo:

– cukier Królewski do posypania rogalików

– żółtko + łyżka mleka

– 190 g dowolnej domowej marmolady/gęstych powideł 

PRZYGOTOWANIE

1.

Drożdże rozpuścić w śmietanie z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut.

2.

Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, jajko, sól i śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto podsypując odrobiną mąki. Odstawić na 2 godzinki pod przykryciem (nieznacznie zwiększy się objętość). Rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 3 mm i pokroić na trójkąty (12 sztuk). Środek nadziać dowolną marmoladą, gęstymi powidłami, czekoladą lub serem. Odstawić na godzinkę pod ściereczką (nieznacznie zwiększy się rozmiar).

3.

Rogaliki posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do zarumienienia około 20 minut. Wierzch po upieczeniu można dodatkowo polać strużkami rozpuszczonej czekolady i posypać ulubionymi orzechami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się