Drożdże rozpuścić w śmietanie z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut.
– 220 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do podsypywania blatu i wałka
– 125 g masła
– 20 g świeżych drożdży
– łyżeczka Cukru Królewskiego
– 1 całe jajo – 1 żółtko
– 60 g śmietany 18%
– duża szczypta soli
Dodatkowo:
– cukier Królewski do posypania rogalików
– żółtko + łyżka mleka
– 190 g dowolnej domowej marmolady/gęstych powideł
Drożdże rozpuścić w śmietanie z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut.
Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, jajko, sól i śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto podsypując odrobiną mąki. Odstawić na 2 godzinki pod przykryciem (nieznacznie zwiększy się objętość). Rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 3 mm i pokroić na trójkąty (12 sztuk). Środek nadziać dowolną marmoladą, gęstymi powidłami, czekoladą lub serem. Odstawić na godzinkę pod ściereczką (nieznacznie zwiększy się rozmiar).
Rogaliki posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do zarumienienia około 20 minut. Wierzch po upieczeniu można dodatkowo polać strużkami rozpuszczonej czekolady i posypać ulubionymi orzechami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się