Mleko, wodę, masło i sól zagotuj. Kiedy masło rozpuści się, dodaj mąkę i mieszaj energicznie do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka.
Składniki na ciasto parzone:
Składniki na bezę włoską:
Mleko, wodę, masło i sól zagotuj. Kiedy masło rozpuści się, dodaj mąkę i mieszaj energicznie do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka.
Do wystudzonego ciasta dodaj w 2 turach jajka, cały czas miksując. Gotowe ciasto przełóż do rękawa i wyciśnij go na kształt ptysi. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut 180 stopni.
Sok zagotuj z cukrem i doprowadź do temperatury 118 stopni. W tym czasie ubij białka na sztywno z łyżką cukru, a następnie wlej cienką strużką gorący syrop do bezy, cały czas ubijając. Możesz dodać opcjonalnie niewielka ilość barwnika oraz kwasku. Bezę włoską przełóż do rękawa i wypełnij nią ptysie. Oprósz ptysie cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się