Piernik pomidorowy

Piernik pomidorowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Jesienne wypieki, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Przepisy na niemarnowanie

Przepis na ciasto w keksówce o wielkości 27 – 33 cm

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki cukru trzcinowego Królewski
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

powidła śliwkowe

Opcjonalnie:

roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania

PRZYGOTOWANIE

Przepis na ciasto w keksówce o wielkości 27 – 33 cm

1.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W kielichu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą masę. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki, np. przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 50 minut do czasu aż skórka będzie ciemniejsza.

Kiedy ciasto ostygnie przekroić je na pół wzdłuż i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą. 



Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się