Porzeczkę umyć i podgrzewać z cukrem aż puści sok następnie przetrzeć przez sitko i chwilę jeszcze gotować aż część wody odparuje i przecier zgęstnieje, wystudzić i wstawić do lodówki.
Porzeczkę umyć i podgrzewać z cukrem aż puści sok następnie przetrzeć przez sitko i chwilę jeszcze gotować aż część wody odparuje i przecier zgęstnieje, wystudzić i wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Śmietankę, mleko, cukier, ziarna i laskę waniliową podgrzewać na małej mocy palnika – zdjąć garnek z palnika i przykryć go na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć laskę i do gorącego śmietanki dodać żelatynę, wymieszać i wystudzić.
Tężejącą śmietankę przelać do słoiczków, formy silikonowej, filiżanek lub ringów cukierniczych i wstawić do lodówki na kilka godzin. Desery wyjąć na talerz, polać przecierem z porzeczki i udekorować świeżymi owocami.