Panna cotta z czerwoną porzeczką

Panna cotta z czerwoną porzeczką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

⁃ 250 ml mleka 3,2%
⁃ 250 ml śmietanki 30%
⁃ 70 g Cukru Królewskiego
⁃ laska waniliowa
⁃ 15 g żelatyny
⁃ 150 g czerwonej porzeczki + 50 g do dekoracji
⁃ łyżka Cukru Królewskiego

PRZYGOTOWANIE

1.

Porzeczkę umyć i podgrzewać z cukrem aż puści sok następnie przetrzeć przez sitko i chwilę jeszcze gotować aż część wody odparuje i przecier zgęstnieje, wystudzić i wstawić do lodówki.

2.

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Śmietankę, mleko, cukier, ziarna i laskę waniliową podgrzewać na małej mocy palnika – zdjąć garnek z palnika i przykryć go na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć laskę i do gorącego śmietanki dodać żelatynę, wymieszać i wystudzić.

3.

Tężejącą śmietankę przelać do słoiczków, formy silikonowej, filiżanek lub ringów cukierniczych i wstawić do lodówki na kilka godzin. Desery wyjąć na talerz, polać przecierem z porzeczki i udekorować świeżymi owocami.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się