Pampuchy ze śliwkami

Pampuchy ze śliwkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki tortowej + łyżka do podsypania
5 łyżek Cukru Królewskiego
25 g świeżych drożdży
2 jajka
200 ml letniego mleka
80 g roztopionego i wystudzonego masła

FARSZ I POLEWA
około 15 dużych śliwek węgierek
4 łyżki jogurtu greckiego
150 g masła
5 łyżek Cukru Królewskiego trzcinowego
łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

1.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mleka. Po kilku minutach, kiedy wyrośnie wyrobić razem z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie roztopić 50 g masła, dodać łyżkę cukru i przekrojone na pół śliwki ( skórką do góry). Smażyć je przez kilka minut aż puszczą sok – wystudzić.

2.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 80 g części. Każdą z nich rozpłaszczyć, dać do środka połówkę śliwki, skleić i uformować „bułeczkę” – odstawić je na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie parować je przez około 10-15 minut pod przykryciem.

3.

Masło rozpuścić, a cukier wymieszać z cynamonem. Gorące pampuchy polać roztopionym masłem, jogurtem i posypać cukrem cynamonowym.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się