Na spód formy wysyp Cukier Królewski, zetrzyj zimne masło i ułóż przycięty rabarbar w zwartą mozaikę. Resztę rabarbaru pokrój, zasyp cukrem i odstaw, by puścił sok.
Ciasto
150 g masła
300 g cukru trzcinowego
300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
30 g skrobi ziemniaczanej
3 jajka skórka z 1 cytryny
8 g proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g mleka lub maślanki
opcjonalnie: 50 g migdałów, resztki rabarbaru
Spód
1 kg rabarbaru
50 g Cukru Królewskiego drobnego
25 g zimnego masła
100 g cukru trzcinowego
Na spód formy wysyp Cukier Królewski, zetrzyj zimne masło i ułóż przycięty rabarbar w zwartą mozaikę. Resztę rabarbaru pokrój, zasyp cukrem i odstaw, by puścił sok.
Utrzyj masło z cukrem trzcinowym, dodaj jajka, mąkę, skrobię, proszek, sól, mleko i skórkę z cytryny. Wmieszaj odsączony rabarbar, przełóż masę do formy i piecz 45 minut w 190°C.
Po lekkim przestudzeniu odwróć na talerz — i gotowe!