Odwrócony placek z rabarbarem

Odwrócony placek z rabarbarem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto

150 g masła

300 g cukru trzcinowego

300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

30 g skrobi ziemniaczanej

3 jajka skórka z 1 cytryny

8 g proszku do pieczenia

szczypta soli

125 g mleka lub maślanki

opcjonalnie: 50 g migdałów, resztki rabarbaru

Spód

1 kg rabarbaru

50 g Cukru Królewskiego drobnego

25 g zimnego masła

100 g cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Na spód formy wysyp Cukier Królewski, zetrzyj zimne masło i ułóż przycięty rabarbar w zwartą mozaikę. Resztę rabarbaru pokrój, zasyp cukrem i odstaw, by puścił sok.

2.

Utrzyj masło z cukrem trzcinowym, dodaj jajka, mąkę, skrobię, proszek, sól, mleko i skórkę z cytryny. Wmieszaj odsączony rabarbar, przełóż masę do formy i piecz 45 minut w 190°C.
Po lekkim przestudzeniu odwróć na talerz — i gotowe!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się