Maślane ciasteczka z rumiankiem

Maślane ciasteczka z rumiankiem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 130 g zimnego masła
  • 130 g cukru pudru Królewski
  •  Kilka łyżek cukru trzcinowego Królewski
  •  2 łyżki suszonego rumianku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 300 g mąki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1.

Rumianek rozetrzeć w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem Królewski, następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło, mąkę, żółtko i śmietanę. Całość posiekać nożem i dodać rumianek. Ciasto zagnieść i uformować kulkę, a następnie wsadzić ją w folią torebkę i chłodzić w lodówce przez ok. 1h.

2.

Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać ciasteczka w ulubionym kształcie. Ułożone na blasze ciastka piec ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!