Lody miętowe z gorzką czekoladą

Lody miętowe z gorzką czekoladą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 10 gałązek mięty
  • 250 ml śmietanki 36% (mocno schłodzona)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru Królewski
  • 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego
  • 3/4 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • Listki mięty
  • Ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE

1.

Gałązki mięty umyć i osuszyć. Oderwać listki, umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.
Śmietankę z serkiem mascarpone, barwnikiem oraz cukrem pudrem Królewski ubić na gęsty krem.

2.

Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki.

Do przygotowanej masy dodać miętę oraz drobno posiekaną czekoladę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać

Masę przełożyć do pojemnika i mrozić kilka godzin (ok. 6h).

3.

Aby lody były bardziej puszyste, należy mieszać je podczas mrożenia. Średnio raz na godzinę wyjąć pudełko z zamrażarki i miksować masę.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się