Rodzynki zalać rumem i zostawić na ok. 2h, a najlepiej na całą noc, by dobrze nasiąknęły alkoholem.
Składniki:
Rodzynki zalać rumem i zostawić na ok. 2h, a najlepiej na całą noc, by dobrze nasiąknęły alkoholem.
Do mascarpone dodać cukier puder Królewski i chwilę ubijać. Następnie stopniowo dodawać śmietankę. Gdy powstanie dobrze ubita masa, połowę przyłożyć do innego naczynia, a do tego co zostało dodać kakao i ponownie ubić (krem z kakao będzie naturalnie sztywniejszy, wg. uznania można dodać do niego jeszcze śmietanki). Na koniec dodać do czekoladowej masy część rodzynek i posiekanych orzechów (resztę odłożyć do dekoracji).
Przygotować trzy pucharki. Na dno każdego wyłożyć cienką warstwę białego kremu, a następnie czekoladowego. Na wierzch ponownie warstwa kremu białego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mleko, by czekolada był idealnie płynna.
Deser udekorować truskawkami, bakaliami i polać roztopioną czekoladą. Doskonale smakuje schłodzony.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się