Krem sułtański

Krem sułtański

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 1 śmietanka 36% do deserów, 200g
  • 1 serek mascarpone, 250g
  • 3 łyżeczki cukru pudru Królewski
  • 3 łyżeczki kakao
  • Garść rodzynek
  • Garść orzechów (ulubionych lub mieszanki)
  • Pół szklanki rumu
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • garść truskawek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Rodzynki zalać rumem i zostawić na ok. 2h, a najlepiej na całą noc, by dobrze nasiąknęły alkoholem.

2.

Do mascarpone dodać cukier puder Królewski i chwilę ubijać. Następnie stopniowo dodawać śmietankę. Gdy powstanie dobrze ubita masa, połowę przyłożyć do innego naczynia, a do tego co zostało dodać kakao i ponownie ubić (krem z kakao będzie naturalnie sztywniejszy, wg. uznania można dodać do niego jeszcze śmietanki). Na koniec dodać do czekoladowej masy część rodzynek i posiekanych orzechów (resztę odłożyć do dekoracji).

3.

Przygotować trzy pucharki. Na dno każdego wyłożyć cienką warstwę białego kremu, a następnie czekoladowego. Na wierzch ponownie warstwa kremu białego

4.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mleko, by czekolada był idealnie płynna.
Deser udekorować truskawkami, bakaliami i polać roztopioną czekoladą. Doskonale smakuje schłodzony.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się