500 ml mleka zagotować z cukrem Królewskim, ziarenkami i laską waniliową. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika i przykryć na kilka minut by aromat wanilii się uwolnił, a następnie wyjąć wydrążoną laskę waniliową.
500 ml mleka zagotować z cukrem Królewskim, ziarenkami i laską waniliową. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika i przykryć na kilka minut by aromat wanilii się uwolnił, a następnie wyjąć wydrążoną laskę waniliową.
W osobnym naczyniu połączyć pozostałe mleko z żółtkami i skrobią. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż do zgęstnienia. Chwilę gotować, przelać do naczynia i przykryć folią w kontakcie – wystudzić.
Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na puch. Powinno być prawie białe. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce budyniu – krem miksować do momentu, kiedy budyń się dobrze połączy, a krem będzie gładki.
Porady:
ZWARZONY KREM
Jeśli krem budyniowy w czasie miksowania zaczyna się rozrzedzać i rozwarstwiać to niestety świadczy o tym, że się zwarzył i choć po schłodzeniu będzie gęsty i stabilny to będą wyczuwalne grudki z wytrąconego tłuszczu.
JAK GO URATOWAĆ?
Wystarczy miskę z kremem wstawić do kilka sekund do mikrofalówki lub kąpiel wodną i ponownie zmiksować. W razie potrzeby czynność tę powtórzyć kilka razy. Pod wpływem ciepła wtrącony tłuszcz się rozpuści i będzie możliwe jego ponowne połączenie z resztą składników.