Dyniowe oponki na Halloween

Dyniowe oponki na Halloween

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Jesienne wypieki

Koniecznie spróbujcie dyniowych lukrowanych oponek na Halloween. Są tak dobre, że nawet duchy będą na nie polować!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na około 16 sztuk)

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g puree z dyni
  • 130 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 100 g masła
  • 40 g mleka krowiego lub roślinnego np.. Migdałowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 białko
  • Około 200-250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Kilka nitek szafranu namoczone w 1 łyżeczce ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Dynię wydrążyć łyżką (w skórce można wyciąć oczy oraz uśmiech i w ten sposób przygotować lampion na Halloween). Z miąższu przygotować puree (upiec je piekarniku na miękko, a następnie zblendować na jednolitą pastę).

Krok  2
2.

Puree wymieszać trzepaczką wraz z rozpuszczonym masłem, mlekiem, jajkami i cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i proszek. Połączyć suche i mokre składniki. Wylać ciasto do foremek na donuty. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut, na złoty kolor. Ostudzić.

Krok  3
3.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko wymieszać z cukrem pudrem. 1/2 lukru odłożyć, dodać do niego barwnik z nitek szafranu, wymieszać. Ostudzone oponki zanurzać w czekoladzie lub lukrze i udekorować na kształt duszków, dyni oraz pajęczych sieci.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!