Dynię wydrążyć łyżką (w skórce można wyciąć oczy oraz uśmiech i w ten sposób przygotować lampion na Halloween). Z miąższu przygotować puree (upiec je piekarniku na miękko, a następnie zblendować na jednolitą pastę).
Koniecznie spróbujcie dyniowych lukrowanych oponek na Halloween. Są tak dobre, że nawet duchy będą na nie polować!
Składniki (na około 16 sztuk)
Ciasto:
Dekoracja:
Dynię wydrążyć łyżką (w skórce można wyciąć oczy oraz uśmiech i w ten sposób przygotować lampion na Halloween). Z miąższu przygotować puree (upiec je piekarniku na miękko, a następnie zblendować na jednolitą pastę).
Puree wymieszać trzepaczką wraz z rozpuszczonym masłem, mlekiem, jajkami i cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i proszek. Połączyć suche i mokre składniki. Wylać ciasto do foremek na donuty. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut, na złoty kolor. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko wymieszać z cukrem pudrem. 1/2 lukru odłożyć, dodać do niego barwnik z nitek szafranu, wymieszać. Ostudzone oponki zanurzać w czekoladzie lub lukrze i udekorować na kształt duszków, dyni oraz pajęczych sieci.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się