Drożdżowy wieniec z bakaliami 

Drożdżowy wieniec z bakaliami 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

 

  • 500 g mąki typ 550 
  • 250 ml mleka 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 3 żółtka 
  • 90 g masła 
  • 80 g cukru Królewski 
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 
  • szczypta soli 

Nadzienie: 

 

– 120 g orzechów włoskich 

– 65 g cukru trzcinowego nierafinowanego Królewski 

– 1,5 łyżeczki cynamonu 

– 56 g rodzynek 

– 75 g masła 

Rozczyn:

– 20 g drożdży świeżych 

 

– 2 łyżeczki cukru Królewskiego 

 

– 2 łyżki mąki 

 

– 100 ml mleka lub wody

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki wyjąć wcześniej z lodówki. Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru Królewski, mleka i mąki. Rozczyn zostawić przykryty w ciepłym miejscu. Żółtka ucierać z cukrem Królewskim i cukrem waniliowym na pulchną masę. Przesiać do miski mąkę, dodać utarte żółtka, pozostałe mleko, sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i będzie odstawać do ręki. (Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówką haka). Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione, powoli stopniowo cały czas wyrabiając, dodawać roztopione i ostudzone masło. Dalej dokładnie mieszać. Po połączeniu składników przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. 

2.

Sposób przygotowania nadzienia:

Orzechy włoskie rozdrobnić. Przełożyć do miski dodać rodzynki, cukier trzcinowy nierafinowany Królewski, cynamon oraz roztopione masło.
Po około godzinie, kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, rozwałkować ciasto na równy prostokąt i rozprowadzić na nim nadzienie. Zawinąć w rulon od najdłuższego boku. Przeciąć po środku, wzdłuż (nie nacinając do końca). Zaplatać rozcięciem do góry. Przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180C.
Piec około 30 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Wieniec można polać lukrem.

3.

Przepis na rozczyn z drożdży:

Do miski wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem Królewskiem. Wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Następnie dodać ciepłe mleko lub wodę oraz wsypać mąkę. Mieszać dokładnie tak, aby wszystkie składniki się połączyły i nie było grudek. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 min, aż zwiększy objętość.
Następnie łączyć z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się