Deserki z poświątecznego piernika z frużeliną z żurawiny i kremem z mascarpone i śmietanki

Deserki z poświątecznego piernika z frużeliną z żurawiny i kremem z mascarpone i śmietanki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Przepisy na niemarnowanie

Poznajcie przepis na przepyszne deserki z poświątecznego piernika! To doskonały sposób na #niemarnowanie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 200-300 g ciasta piernikowego
  • 250 g świeżej żurawiny
  • 3 łyżki cukru drobnego Królewski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 130 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Królewski

 

Dodatkowo:

  • Świeża żurawina
  • Gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

1.

Żurawinę umyć, przełożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, cukier, cynamon i gotować na średnim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać. Do gotujących się owoców dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i mieszając zagęścić frużelinę. Frużelinę wystudzić.

2.

Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpne i cukrem pudrem na gęsty krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.

3.

Piernik pokroić w drobną kostkę lub pokruszyć.

4.

Do pucharków, kieliszków lub słoiczków włożyć pokrojony piernik.
Wycisnąć krem śmietanowy a następnie frużelinę z żurawiny.

5.

Całość udekorować świeżą żurawiną i gałązkami rozmarynu

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!