Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Deser Impreza Urodziny

Blogerka poleca

Deserki z galaretką owocową

Deserki wyporcjowane w małych szklaneczkach to świetny pomysł nie tylko na codzienny deser, ale także na rodzinne spotkanie czy domową imprezę. Pełne owoców galaretki, jogurtowa warstwa oraz chrupiąca, migdałowa granola to połączenie, wobec którego nie da się przejść obojętnie.

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Deser Impreza Urodziny

Składniki

Galaretka owocowa

  • 300 g owoców mrożonych (jeżyny i jagody)
  • 250 g wrzącej wody
  • 60 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 35 g żelatyny
  • 70 g gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Warstwa jogurtowa

  • 400 g jogurtu gęstego
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 25 g żelatyny
  • 60 g gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Granola

  • 120 g płatków owsianych
  • 50 g roztopionego masła
  • 40 g posiekanych migdałów
  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Przygotowanie

1

krok

Galaretka owocowa: porcję żelatyny rozpuścić w wodzie. Cukier zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, dodać do owoców, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Warstwa jogurtowa: porcję żelatyny rozpuścić w wodzie. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę, wymieszać.

2

krok

Wszystkie składniki na granolę wymieszać w misce. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez około 12-15 minut (w trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszać granolę łyżką). Po upieczeniu ostudzić.

3

krok

Galaretkę owocową wyłożyć na dno szklaneczek. Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć warstwę jogurtową. Na wierzch wsypać granolę. Można dodatkowo udekorować owocami.

Składniki

Galaretka owocowa

  • 300 g owoców mrożonych (jeżyny i jagody)
  • 250 g wrzącej wody
  • 60 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 35 g żelatyny
  • 70 g gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Warstwa jogurtowa

  • 400 g jogurtu gęstego
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 25 g żelatyny
  • 60 g gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Granola

  • 120 g płatków owsianych
  • 50 g roztopionego masła
  • 40 g posiekanych migdałów
  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Smacznego !

Opublikowano 07.04.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Tradycyjna karpatka

Jogurtowe deserki z truskawkami i kiwi

Odwrócone ciastka żurawinowe