Cytrynowe donuty z borówkami, kruszonką i cytrynowym lukrem

Cytrynowe donuty z borówkami, kruszonką i cytrynowym lukrem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na 18 donutów): 

  • 160 g masła 
  • 190 g drobnego cukru Królewskiego
  • 2 jajka M 
  • 200 ml maślanki 
  • skórka z 1 cytryny 
  • 330 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 200 g borówek (lub innych owoców) 
  • Kruszonka: 
  • 100 g masła 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 200 g mąki pszennej 

Lukier: 

  • 200 g cukru pudru Królewskiego
  • sok z 1 cytryny 

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na kruszonkę wrzuć do miski i zagnieć ręcznie.
Masło utrzyj z cukrem do białości. Dodaj jedno jajko i zmiksuj. Dodaj drugie jajko i zmiksuj. Dodaj maślankę, skórkę cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Zmiksuj tylko do połączenia.

2.

Formę na donuty wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Na górze ułóż borówki i posyp kruszonką. Piecz z termoobiegiem w temperaturze 180°C przed 20-23 min. Donuty wyjmij z formy dopiero po wystudzeniu.

3.

Rozetrzyj puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej donuty lukrem.

4.

Donuty najsmaczniejsze są w dniu przygotowania. Jeśli chcesz je przechowywać dłużej, to najlepiej pozostaw je w formie silikonowej (dzięki temu nie obeschną z boków) i przykryj ściereczką.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się