Cynamonowy tort bezowy

Cynamonowy tort bezowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Karnawał

Najlepszy czasoumilacz? Kawa i chrupiąca beza przekładana powidłami oraz kremem cynamonowym. Trudno się jej oprzeć!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Bezowe blaty:

  • 7 białek
  • 400 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Około 50 migdałów w płatkach

Krem cynamonowy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 300 ml mleka
  • 170 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 100 g posiekanych migdałów w płatkach
  • 250 g serka mascarpone
  • Około 400 g powideł/konfitury z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo, po łyżce dodawać cukier drobny i nadal ubijać aż do połączenia całego cukru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

2.

Podzielić masę na trzy części. Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi tej samej wielkości, Nałożyć na nie bezę, posypać migdałami w płatkach. Piec w temperaturze 100 stopni C przez 170 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

3.

Budyń ugotować na mleku wraz z cukrem trzcinowym, cynamonem i kardamonem, a następnie ostudzić. Mascarpone wymieszać, dodać ostudzony budyń, wszystko wymieszać. Następnie dodać migdały i powtórzyć czynność.

4.

Na ostudzone bezowe blaty nałożyć kolejno powidła porzeczkowe i krem cynamonowy.
UWAGA: Torcik powinno się podawać niedługo po złożeniu, nie nadaje się na dłuższe przechowywanie w lodówce, ponieważ beza bardzo szybko namięka.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się