Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo, po łyżce dodawać cukier drobny i nadal ubijać aż do połączenia całego cukru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Najlepszy czasoumilacz? Kawa i chrupiąca beza przekładana powidłami oraz kremem cynamonowym. Trudno się jej oprzeć!
Bezowe blaty:
Krem cynamonowy:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo, po łyżce dodawać cukier drobny i nadal ubijać aż do połączenia całego cukru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Podzielić masę na trzy części. Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi tej samej wielkości, Nałożyć na nie bezę, posypać migdałami w płatkach. Piec w temperaturze 100 stopni C przez 170 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Budyń ugotować na mleku wraz z cukrem trzcinowym, cynamonem i kardamonem, a następnie ostudzić. Mascarpone wymieszać, dodać ostudzony budyń, wszystko wymieszać. Następnie dodać migdały i powtórzyć czynność.
Na ostudzone bezowe blaty nałożyć kolejno powidła porzeczkowe i krem cynamonowy.
UWAGA: Torcik powinno się podawać niedługo po złożeniu, nie nadaje się na dłuższe przechowywanie w lodówce, ponieważ beza bardzo szybko namięka.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się