Składniki na masę wymieszać za pomocą ręcznej rózgi w misie, przecedzić na sicie i odstawić na kilka minut.
Zafunduj sobie coś pysznego! Wypróbuj przepis na Crème Caramel – idealny deser, aby zaimponować rodzinie i przyjaciołom. Lekki jak chmurka, z rozpływającym się w ustach karmelem!
Masa:
Karmel:
Dodatkowo:
Składniki na masę wymieszać za pomocą ręcznej rózgi w misie, przecedzić na sicie i odstawić na kilka minut.
Na patelnię dodać wodę z cukrem, wymieszać i postawić na średniej mocy palnika. Nie mieszać, czekać cierpliwie aż powstanie złocisty karmel.
4 kokilki natłuścić masłem i wstawić na blaszkę, na którą po chwili wlać wrzątek do połowy wysokości naczynek.
Do kokilek rozlać równomiernie gotowy karmel, a następnie uzupełnić masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego na 160 stopni piekarnika góra-dół na ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć na blat, ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem zanurzyć kokilkę na moment w miseczce z wrzątkiem by rozpuścić karmel.
Następnie okroić całość delikatnie ostrym nożem, przyłożyć talerzyk do kokilki i pewnym ruchem odwrócić do góry nogami. Podawać z ulubionymi owocami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się