Clafoutis z czereśniami

Clafoutis z czereśniami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 450 g czereśni lub wiśni według uznania
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru Królewskiego
  • cukier puder Królewski (do posypania)
  • 100 g mąki pszennej
  •  szczypta soli
  • 175 ml mleka
  • 4 łyżki stołowe słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do posmarowania formy
  • listki mięty do ozdoby

PRZYGOTOWANIE

1.

Wydrylowane czereśnie lub wiśnie umieścić w miseczce.
Naszykować foremkę na tartę ok. 25 cm średnicy i wysmarować ją masłem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C

2.

Ubić jajka oraz żółtko z dodatkiem cukru Królewskiego na puszystą masę. Następnie dodać do niej mąkę oraz sól i dalej ubijać.
Stopniowo dolewać mleko wraz ze słodką śmietanką oraz ekstrakt waniliowy – ubijać do czasu aż powstanie gładkie ciasto.

3.

Do formy włożyć wiśnie lub czereśnie (możliwie bez soku, który puściły) i zalać ciastem.
Wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 minut do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony a ciasto ścięte.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem Królewski i podawać na ciepło lub na zimno.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!