Przygotować kruszonkę: zagnieść masło z cukrem i mąką. Uformować w kulkę i włożyć do lodówki.
Składniki na ciasto:
Kruszonka:
Przygotować kruszonkę: zagnieść masło z cukrem i mąką. Uformować w kulkę i włożyć do lodówki.
Owoce rozmrozić i dokładnie odsączyć za pomocą sitka.
Miękkie masło ubić na puszysto, następnie dodawać do niego stopniowo żółtka oraz cukier puder – cały czas starannie ubijać.
W oddzielnym naczyniu połączyć przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać do ubitej masy i miksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wyłożyć do niedużej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez ok. 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika, na wierzchu położyć owoce i posypać je kruszonką. Piec przez ok. 30 minut - do suchego patyczka.
Po ostudzeniu, posypać cukrem pudrem Królewskim.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się