Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, masło oraz cukier puder zagniatamy na ciasto. Dzielimy na 2 części. 1 połowę chowamy do zamrażarki, 2 połowę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
– 250 g masła
– 6 łyżek cukru pudru od @cukierkrolewski
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 żółtka
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 500 g śliwek węgierek
– 4 białka
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru od @cukierkrolewski
Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, masło oraz cukier puder zagniatamy na ciasto. Dzielimy na 2 części. 1 połowę chowamy do zamrażarki, 2 połowę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W międzyczasie ubijamy białka, do lekko ubitych dodajemy partiami cukier, na sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tylko do połączenia.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki przekrojone na pół, skórką do dołu. Na to beza oraz reszta ciasta starta na tarce. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Studzimy.