Ciasto Łabędzi puch

Ciasto Łabędzi puch

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

POSYPKA

70 g wiórków kokosowych

2 łyżki masła

łyżka Cukru Królewskiego

Słoik dobrej jakości konfitury porzeczkowej

KREM

2 kajzerki

130 g Cukru Królewskiego

100 g wiórków kokosowych

200 g miękkiego masła

750 ml mleka 3,2%

BISZKOPT

4 jajka L

5 łyżek Cukru Królewskiego

128 g mąki tortowej

PRZYGOTOWANIE

1.

Całe jajka ubić z cukrem na jasny krem. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce mąki. Można wykorzystać szpatułkę. Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.

2.

500 ml mleka, cukier i wiórki kokosowe zagotować. Kajzerki pokroić, zalać 250 ml mleka i zgnieść widelcem lub zblendować. Dodać do pozostałego mleka i chwilę jeszcze gotować – wystudzić.

3.

Miękkie masło ubić na puch. Dodawać po łyżce kokosowej masy i miksować do połączenia się składników.

4.

Wystudzony biszkopt przekroić. Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć konfiturę porzeczkową, ale nie rozsmarowywać ją do samych brzegów. Wyłożyć większą część kremu, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu – wstawić do lodówki.

5.

Na patelni rozpuścić masło. Dodać wiórki i cukier. Smażyć do zarumienienia się kokosu i wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się