Ciasto arbuz

Ciasto arbuz

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

BISZKOPT
200 g świeżego szpinaku
6 łyżek Cukru Królewskiego
125 ml oleju
3 jajka M
skórka z cytryny
200 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia

WARSTWA ŚMIETANKOWA
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
łyżeczka cukru pudru Królewskiego
1,5 opakowania galaretki przezroczystej
350 ml gorącej wody

WARSTWA GALARETKI
1,5 opakowania galaretki wiśniowej/truskawkowej
600 ml gorącej wody
10 dag borówek

PRZYGOTOWANIE

1.

Szpinak zblendować z olejem na papkę. Jajka ubić z cukrem na jasny krem – połączyć ze szpinakiem. Dodać zest z cytryny i krótko zmiksować. Na końcu dodać w 3 partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 stopniach góra dół. Po wystudzeniu ciasto wyrównać, jeśli urośnie z górką.

2.

Galaretkę przezroczystą rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z galaretką – wylać na biszkopt szpinakowy zabezpieczony rantem – wstawić do lodówki.

3.

Galaretkę czerwoną rozpuścić, wystudzić. Na cieście ułożyć borówki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się